Belasting betalen over je pokerinkomsten: hoe zit het?

In sommige gevallen moet je bij het spelen van poker belasting betalen over de winsten die je hebt gemaakt. De belasting die je moet betalen over de winst die je maakt bij het spelen van poker, is afhankelijk van de winst die je hebt gemaakt en de pokerroom waar je hebt gespeeld. Zo zijn de regels bij het betalen van belasting bij online poker in Europese pokerrooms anders dan de regels bij het betalen van belasting bij online poker in pokerrooms buiten Europa, waardoor het wat lastig kan zijn om te bepalen hoeveel je de Belastingdienst nu eigenlijk verschuldigd bent. Om je een duidelijker beeld te geven van de belasting die je moet betalen bij het spelen van poker, lees je in dit artikel welke belastingregels er gelden bij het spelen van online poker binnen de Europese Unie en bij het spelen van online poker buiten de Europese Unie.

Online poker spelen binnen de Europese Unie

De regels met betrekking tot het betalen van belasting bij het spelen van online poker, zijn recentelijk veranderd. Voorheen werd poker gezien als kansspel en moest je als speler kansspelbelasting betalen (29 procent) over de winsten die je maakte bij het spelen van online cash games en pokertoernooien, maar door twee uitspraken aan de hand van een rechtszaak van een online pokerspeler is dit veranderd. Dit ging als volgt.

Toen een pokerspeler een naheffing van de Belastingdienst kreeg met een flink bedrag aan kansspelbelasting over een aantal winstgevende maanden in 2009, besloot hij een rechtszaak te beginnen tegen de Belastingdienst. In eerste instantie gaf de rechtbank de Belastingdienst gelijk en werd geoordeeld dat de heffing niet in strijd was met het vrije verkeer van kapitaal en goederen binnen de Europese Unie en na een hoger beroep van de pokerspeler werd hetzelfde geoordeeld. Echter, nadat de zaak in cassatie kwam bij de Hoge Raad, de hoogste rechterlijke instelling van Nederland, werd er toch anders geoordeeld. De Hoge Raad oordeelde namelijk dat de belastingheffing niet samengaat met het vrij dienstenverkeer binnen de Europese Unie en vernietigde daarom de uitspraak van het Gerechtshof.

Omdat de uitspraak van de Hoge Raad de hoogste uitspraak is, wordt deze nu gebruikt als nieuwe standaard. Dit betekent dat winsten van online poker niet meer belast kunnen worden met de kansspelbelasting van 29 procent, maar dat het spelen van online cashgames belastingvrij is geworden. En heb je belasting betaald vanaf 2008 over winsten die je hebt gemaakt bij het spelen van online poker? Dan kun je deze betaalde belasting gewoon terugvragen.

Online poker spelen buiten de Europese Unie

Het is belangrijk om te weten dat de uitspraak van de Hoge Raad een kanttekening heeft. Zo kun je alleen belastingvrij pokeren bij websites die binnen de Europese Unie gevestigd zijn, zoals Party Poker en 888Poker. Is een pokerroom buiten de EU gevestigd, dan moet je wel kansspelbelasting betalen over jouw winsten. Helaas zijn de meeste pokerrooms buiten de EU gevestigd, wat betekent dat je alsnog belasting moet betalen over de winsten die je bij deze pokerrooms maakt. Wil je geen belasting betalen over jouw winsten, dan wordt aangeraden om bij een pokerroom te gaan spelen die binnen de Europese Unie gevestigd is.

Wel of geen belasting betalen?

Speel je bij een pokerroom die niet in de Europese Unie gevestigd is? Dan moet je helaas wel belasting betalen over de winsten die je maakt. Sommige pokerspelers twijfelen of zij hun inkomsten door het spelen van poker wel moeten doorgeven aan de Belastingdienst. Over het algemeen wordt aangeraden om de verdiensten van het spelen van poker eerlijk door te geven, omdat je bij het niet doorgeven van verdiensten later nog in de problemen kan komen. Wil je voorkomen dat je later alsnog veel geld moet terugbetalen en misschien zelfs een boete krijgt, dan wordt dus zeker aangeraden om de belasting over het spelen van poker eerlijk te betalen.

Author: administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published.